Sürdürülebilirlik (Çevre Politikası)


ARKOZ GAZBETON SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ADINA NELER YAPIYOR?

Arkoz Gazbeton için sürdürülebilirlik, üretimin ve çeşitliliğin devamı sağlanırken insan yaşamının daimî kılınabilmesidir. Kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken gelecek kuşakların ihtiyaçlarından ödün vermeme durumudur. Gelişen, değişen dünya teknolojilerinde artan enerji maliyetleri sebebiyle enerji ve hammadde kaynaklarına duyulan ihtiyaç artmaktadır. Çare, üretimin yavaşlatılması değil, kullanılan enerjinin daha verimli bir şekilde tüketilmesinde yatmaktadır.

Arkoz Gazbeton, sürdürülebilirlik projeleri kapsamında üretim çeşitliliğini ve verimliliğini arttırırken, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak hedefiyle tüm üretim süreçlerini çevreye ve sağlığa dost prosesler ile devam ettirmektedir. Arkoz Gazbeton, üretim yaparken sıfır atık projesiyle çalışmaktadır. Hammaddelerin tedariğinden mamül haline dönüşüp paketlenme sürecine kadar her bir adımda atıklar tekrar geri dönüştürülmek üzere prosese dahil edilir.

Sürdürülebilir yapı söz konusu olduğunda yapılacak ilk şey yapı malzemelerinin kalitesini, güvenilirliğini ve verimliliğini artırmaktır. Bunun yanında çevresel faktörler, teknolojik gelişmeler, kaynak kullanımı ve sosyoekonomik parametreler de göz önünde bulundurulmalıdır. Temel başlıklar altında sürdürülebilirlik faaliyetlerimiz aşağıda yer almaktadır.

Enerji verimliliği
Arkoz Gazbeton ürünleri diğer duvar malzemelerine oranla yüksek enerji verimliliği sağlayarak yapılardaki enerji tüketimini ve karbon salınımını büyük oranda azaltır. Yapılarda doğru, dayanıklı ve enerji verimliliği yüksek çözümler üreterek sürdürülebilir çözümler sağlar. Arkoz gazbeton ürünleri, doğal, geri dönüştürülebilir ve sürdürülebilir kaynaklardan üretilir.

Arkoz ürünleri, yapıların ısı ve ses yalıtımına katkı sağlayarak ısıtma ve soğutma için kullanılan yakıt tüketimini azaltır ve bu yakıtların yerküreye verdiği zararı da minimize eder. Arkoz, üretim süreçlerinde de sürdürülebilirliğe ve enerji verimliliğine büyük önem verir. Tüm üretim proseslerinin yüksek enerji verimliliği ile yürütülmesi Arkoz’un öncelikli hedefidir.

Üretimin her aşamasında yüksek verimlilik ve sıfır atık
Arkoz Gazbeton sıfır atık projesiyle çalışmaktadır. Hammaddenin gelişinden son ürün oluşumuna kadar her adımda oluşan atıklar tekrar kullanılmak üzerine prosese katılır. Ayrıca üretim proseslerinin her aşmasında verimliliği arttırıcı birçok uygulama bulunmaktadır. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amacı ile Arkoz ekibi yüksek efor sarf etmektedir.

Sürdürülebilirliğe katkı sağlayan ürünlerimizin yanında, çevre dostu ve verimliliği yüksek üretim süreçleri ile de gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışmaktadır.

Dayanıklılık
Gazbeton, yanmaz oluşu, depreme dayanıklılığı, hafif olması nedeniyle binanın toplam ağırlığının azalmasını sağlayarak kolonlara binen yükü azaltır. Bu sebeplerle binanın mukavemetini, dayanıklılığını arttırır.

Aşağıdaki tabloda da görülebileceği üzere, gazbeton çevre, ekonomik ve sosyal boyutlar kapsamında tamamen sürdürülebilir yapı çözümleri sağlar.

Çevresel Boyut Karbon salınımının azaltılmasına katkı sağlıyor mu? Evet
Ürün üretim prosesinin toprağın niteliği için zararlı etkisi var mı? Hayır
Üretilen malzeme geri dönüştürülebilir özelliğine sahip mi? Evet
Çevreye olan zararlı etki azaltılıyor mu? Evet
Üretim proseslerinde tüketilen enerji miktarı muadil ürünlere göre daha mı az? Evet
Ekonomik Boyut Üretilen ürünler uzun ömürlü mü? Evet
Ürünler, uygulama esnasında kullanılan materyallerden tasarruf sağlanmasına olanak veriyor mu? Evet
Üretilen ürünler Fosil yakıt tüketiminden tasarruf sağlanmasına katkı yapıyor mu? Evet
Sosyal Boyut İnsanların barınma ihtiyacına katkı sağlıyor mu? Evet
Malzeme insanoğlunun güvenli yaşamına katkı sağlıyor mu? Evet
İş gücünün sürdürülebilir şekilde desteklenmesini sağlıyor mu? Evet
İnsan gereksinimleri olan eğitim, kültürel etkinlikler, uygun iş ve ev gibi sosyal dengeleri sağlayabiliyor mu? Evet
Sonuç olarak; dünyada artan çevre kirliliği dünya ülkelerine ve ekonominin yapı taşı olan işletmelere sorumluluklar yüklemektedir. Bu nedenle yatırımlarımızın doğal ve kültürel mirasa olan çevresel ve sosyal etkilerini ölçer ve değerlendiririz; etkilerimizi azaltmaya yönelik önlemler alırız.